Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ελευθερία της έκφρασης, Δεκέμβριος 2014



Πάνω από την υπεράσπιση των θέσεών μας,
προέχει η υπεράσπιση του δικαιώματος να εκφράζονται ελεύθερα οι διαφορετικές θέσεις όλων των συναδέλφων.


Συνάδελφοι,

ως χώρα, ως πολίτες, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Η αντιπαράθεση στην κοινωνία οξύνεται. Φασιστικές πρακτικές, ακραίες φωνές εμφανίζονται να θέλουν να επικρατήσουν και να επιβάλουν τις απόψεις τους. Δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιάζονται καθώς οι υπαίτιοί  τους θέλουν να χειραγωγήσουν και να οδηγήσουν και τον κλάδο σε επικίνδυνα μονοπάτια. Αρκετοί συνάδελφοι πλέον προσπαθώντας απλά να αρθρώσουν προτάσεις για την εκπαίδευση και την εργασία έχουν πέσει θύματα φραστικών και όχι μόνο επιθέσεων, από μικρές ευτυχώς ομάδες του κλάδου που καπηλεύονται την αριστερή ιδεολογία. Τα φαινόμενα αυτά έχουν συμβάλει στην περαιτέρω απομάκρυνση των συναδέλφων από τις συλλογικές μας διαδικασίες.

Στις 11-12-2014 ημέρα εκλογών για την ανάδειξη Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου επαναλήφθηκε ένα γεγονός το οποίο τείνει να γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει, αποδεκτός κανόνας στις περισσότερες Γ.Σ. του κλάδου. Περίπου 20 συνάδελφοι (ο νομός Ηρακλείου διαθέτει περίπου 2300 καθηγητές) και ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής του νέου Δ.Σ. κατέθεταν παραταξιακά ψηφίσματα τα οποία σήμερα τα παρουσιάζουν ως αποφάσεις Γ.Σ. χωρίς μάλιστα να επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να τοποθετηθεί πάνω στα ψηφίσματα αυτά. Οι εικόνες δυστυχώς είναι γνωστές σε όποιους έχουν βρεθεί σε τέτοιες διαδικασίες. Όπως γνωστά είναι και τα λιβελλογραφήματα αυτών των μικρών ομάδων. Δεν είναι όμως αυτές οι διαδικασίες που εκφράζουν την πλειονότητα των συναδέλφων του κλάδου. Η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει με την ενεργό συμμετοχή όλων μας, στα σωματεία μας.

Ο συνάδελφός μας Αλεβυζάκης Γιώργος, καθηγητής στο ΓΕ.Λ. Πόμπιας Ηρακλείου, ενώ ζητούσε να πάρει τον λόγο - κάτι που δεν του επετράπη - και να καταδείξει τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω δέχτηκε υβριστική επίθεση και προπηλακισμούς από τους γνωστούς άγνωστους σε όλους μας στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ καταδικάζουμε τις φασίζουσες για άλλη μια φορά πρακτικές τους. Οι ανοίκειοι χαρακτηρισμοί δεν εκφράζουν τη συνδικαλιστική κουλτούρα μας, οι στείρες και άγονες αντιπαραθέσεις δεν προάγουν την απαιτούμενη ενωτική δράση με την οποία πρέπει να πορευόμαστε.  Δηλώνουμε ότι οι λιβελλογραφίες τους, οι ύβρεις τους και οι προπηλακισμοί τους δεν πρόκειται να μας κάνουν να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε δημοκράτη συναδέλφου να καταθέτει ελεύθερα την άποψή του.

Δεκέμβρης 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου