Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Προσπαθήσαμε για μια εισήγηση προς τον κλάδο με προοδευτικό, αγωνιστικό πρόσημο αλλά...


Συνάδελφοι,
Στις 09 και 16-09-2014 πραγματοποιήθηκαν Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με κύριο θέμα: Εισήγηση προς τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ. Με πλειοψηφία 7 υπέρ (ΣΥΝΕΚ, Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ) ψηφίστηκε να γίνει Γ.Σ. Προέδρων στις 27/09 ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει εισήγηση από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Πάγια θέση της Παράταξή μας είναι ότι το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ πρέπει να αποφασίζει Γ.Σ. Προέδρων μόνο όταν καταθέτει εισήγηση. Αν δεν υπάρχει εισήγηση, δύναται να αποφασίζουν Γ.Σ. Προέδρων οι ΕΛΜΕ σύμφωνα με το καταστατικό. Βεβαίως, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ μπορεί να καλέσει τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσουν Γ.Σ. ανά πάσα στιγμή. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε ομόφωνα πραγματοποίηση Γ.Σ. ΕΛΜΕ το διάστημα 22-26/09.
Στις 09-09-2014 έγιναν διερευνητικές συζητήσεις για το θέμα της εισήγησης χωρίς να φαίνεται να υπάρχουν σημεία σύγκλισης. Οι Παρεμβάσεις κατέθεσαν ένα κείμενο που περιλάμβανε μόνο πολιτικό σκεπτικό και αιτήματα. Ως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. καταθέσαμε ότι η εισήγηση θα πρέπει να ψηφιστεί στο σύνολό της και όχι τμηματικά. Παράλληλα, υποστηρίξαμε ότι πρέπει να έχει πολιτικό σκεπτικό, πλαίσιο αιτημάτων και πρόγραμμα δράσης. Πράγματα αυτονόητα που όμως έχουν χαθεί με τη σημερινή συγκυριακή πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
Στις 16-09-2014 κατατέθηκαν προτάσεις από όλες τις Παρατάξεις για εισήγηση προς τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ. Η πρόταση της Παράταξή μας περιλάμβανε το πολιτικό σκεπτικό, το πλαίσιο αιτημάτων και το πρόγραμμα δράσης που αποφασίστηκε στην Πανελλαδική μας Ολομέλεια στις 14-09-2014. Ως ζητήματα αιχμής θέσαμε τα θέματα των διαθεσιμοτήτων, της αξιολόγησης, της διαχείρισης προσωπικού, των πενιχρών μισθών -ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων- και του προσανατολισμού της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης σε σχέση με τα αναλυτικά και τα ωρολόγια προγράμματα. Υπογραμμίσαμε βέβαια ότι σε αυτούς τους καιρούς και τη συγκυρία, όπου τα δημόσια αγαθά κυρίως της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης πλήττονται, οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια και να προχωρήσουμε σε συνθέσεις πάνω σε ιδεολογικές βάσεις και με γνώμονα πάντα τη διεύρυνση και αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης.
Δυστυχώς, η πρότασή μας για ενιαία και όχι τμηματική εισήγηση δεν πέρασε, γιατί στηρίχθηκε μόνο από εμάς και άρχισαν συζητήσεις για την εισήγηση τμηματικά ,«πάνω» στο τραπέζι. Οι Παρεμβάσεις και το ΠΑΜΕ οχυρώθηκαν από νωρίς πίσω από τις εισηγήσεις τους, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν από τις θέσεις αρχής τους και να ψηφίσουν άλλες εισηγήσεις ή συνθετικές προτάσεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι θέση αρχής για τις Παρεμβάσεις, σύμφωνα με αυτά που ειπώθηκαν στο τραπέζι, είναι «να διοριστούν τώρα όλοι οι συνάδελφοι που έχουν έστω και μια ώρα προϋπηρεσίας». Αυτό σημαίνει να διοριστούν τώρα σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πάνω από 150.000 εκπαιδευτικοί. Επίσης, θέση αρχής για το ΠΑΜΕ είναι η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε.. Οι θέσεις της Παράταξής μας για αυτά τα ζητήματα είναι ότι πρέπει να υπάρχουν άμεσα μόνιμοι διορισμοί, έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση και ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. παλεύοντας, κυρίως εμείς οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών.
Στη συνέχεια της συζήτησης διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ όσον αφορά το πολιτικό σκεπτικό και το πλαίσιο αιτημάτων. Όταν ολοκληρώθηκε η μεταξύ τους διαπραγμάτευση, κληθήκαμε οι υπόλοιπες δυνάμεις να τοποθετηθούμε σε αυτά που είχαν συζητήσει και συμφωνήσει. Το ΠΑΜΕ και οι Παρεμβάσεις αρνήθηκαν κάθε προσέγγιση ειδικά με το συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό, η κάθε παράταξη για τους δικούς της σεβαστούς λόγους, που τελικά ψηφίστηκε. Εμείς δηλώσαμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε το πλαίσιο αιτημάτων με προϋπόθεση αυτό να συνδέεται με το πολιτικό σκεπτικό και να έχει ιδεολογικό υπόβαθρο: π.χ. στο αίτημα που έβαζαν η ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αρχικά τοποθετηθήκαμε  ότι αυτό δε συνδέεται άμεσα με τα άλλα εκπαιδευτικά-εργασιακά αιτήματα. Είναι ένα αίτημα που άπτεται της γενικότερης φορολογικής πολιτικής της χώρας. Για να πάρουμε την απάντηση ότι πρέπει στην εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να μπουν και ζητήματα γενικότερης φορολογικής πολιτικής. Σε εκείνο το σημείο τονίσαμε ότι δεν θα είχαμε αντίρρηση να μπει στην εισήγηση πρόταση γενικότερης φορολογικής πολιτικής αρκεί αυτή να είναι «ολοκληρωμένη» και προτείναμε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με ταυτόχρονη αύξηση της κλίμακας φορολόγησης των κερδών στις Α.Ε. από 26% στο 40% τουλάχιστον και αύξηση του αφορολόγητου για τους εργαζόμενους. Δυστυχώς, η πρόταση για αύξηση της κλίμακας φορολόγησης των κερδών των Α.Ε. απερρίφθη από τη ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ. Τελικώς, το πολιτικό σκεπτικό και το πλαίσιο αιτημάτων ψηφίστηκε από ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ.
Το πρόγραμμα δράσης ψηφίστηκε από ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ. Οι Παρεμβάσεις διαφώνησαν με το πρόγραμμα δράσης καταθέτοντας πάλι, σταθερή από τότε που υπάρχουν, πρόταση για απεργία διαρκείας. Έτσι, εξηγείται μάλλον και η διαχρονική επίσης πρότασή τους για μαζικούς μόνιμους διορισμούς τώρα!(πάνω από 150.000 εκπαιδευτικών)! Αν όλα αυτά τα χρόνια οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ήμασταν σε απεργία διαρκείας, θα έπρεπε το κράτος να διορίσει τουλάχιστον ίσο αριθμό με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς για να κάνουν τα παιδιά μας μάθημα! Και σύμφωνα με έγκυρους υπολογισμούς δε θα είχε και επιπλέον δημοσιονομικό κόστος. Όσο για αυτούς που θα επιχειρηματολογήσουν ότι, αν γινόταν «πραγματική» απεργία διαρκείας, και όχι σαν αυτές τις απεργίες διαρκείας που έχουν γίνει κατά καιρούς, θα είχε ανατραπεί ο καπιταλισμός, τους πληροφορούμε ότι ο καπιταλισμός θα ανατραπεί μέσα από την ΠΑΙΔΕΙΑ, όταν μάθουμε στα παιδιά μας, ότι ο άνθρωπος δεν είναι σωστό να εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο.
Συμπερασματικά, η εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προς τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ στο σύνολό της υπερψηφίστηκε από ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ (3+3=6 ψήφοι). Ως  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. καταθέσαμε τις προτάσεις μας και τηρώντας τη θέση περί συνθέσεων σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για το κίνημα ψηφίσαμε την πρόταση που ήταν πιο κοντά σε μας, με επιφυλάξεις, όσον αφορά το πλαίσιο αιτημάτων και το πρόγραμμα δράσης. Συγκεκριμένα, στηρίξαμε την πρόταση του ΠΑΜΕ, η οποία πήρε από την  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. 1 ψήφο και από το ΠΑΜΕ 2 ψήφους, συνολικά 3 ψήφους.
Προσπαθήσαμε για μια εισήγηση προς τον κλάδο με προοδευτικό, αγωνιστικό πρόσημο αλλά... μας έλειπαν 3 ψήφοι. Δεν πειράζει. Ίσως την επόμενη φορά!

Συμμετέχουμε όλοι στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου