Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - Αθήνα, 01 - 11 - 2015

Η  τροπολογία που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, σχετικά με τη συγκρότηση των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, αποκαλύπτει  τις  προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας  για πλήρη έλεγχο των υπηρεσιακών  συμβουλίων των εκπαιδευτικών και συνεχιζόμενη απαξίωση του θεσμού των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Οι κορώνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ για αξιοκρατία και αντικειμενικά κριτήρια διαψεύδονται. Τη θέση τους παίρνουν τροπολογίες που αποσκοπούν στον έλεγχο των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων και στην  εξυπηρέτηση των ημετέρων. Όχι μόνο γυρίζουν την πλάτη στους εκπαιδευτικούς και στο συνδικάτο  αλλά επιχειρούν  και την κατάργηση παλαιότερων ορθών προβλέψεων.
Σύμφωνα με την τροπολογία, ο κάθε Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης μπορεί να επιλέξει όποιον επιθυμεί για τις δύο θέσεις των μελών των συμβουλίων, με μόνο περιορισμό να έχουν δεκαπενταετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία. Είναι προφανές ότι η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στο διορισμό των ημετέρων με αδιαφανείς διαδικασίες.
Μετά από τη διαβλητή και με απολύτως κομματικά κριτήρια επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι δοτοί Περιφερειακοί Διευθυντές, θα επιλέξουν χωρίς κριτήρια και με μόνη προϋπόθεση την 15ετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία, τα δύο από τα μέλη των ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ. Επομένως όχι μόνο δεν καταργούν τους Περιφερειακούς όπως ευαγγελίζονταν αλλά τους δίνουν ως μονοπρόσωπο όργανο υπερεξουσίες πέρα από κάθε έλεγχο δημοκρατικής διαδικασίας.
Η τροπολογία είναι ενδεικτική της αντίληψης της πολιτικής ηγεσίας για τον «εκδημοκρατισμό» της Εκπαίδευσης και την «κομματική ανεξιθρησκία»  που υποσχόταν πριν από λίγους μήνες.
Ως Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών αγωνιζόμαστε ώστε η συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων για τα διορισμένα μέλη να γίνεται με απόλυτα και αυξημένα αντικειμενικά κριτήρια. Καθώς και για την άμεση αναβάθμιση του ρόλου των αιρετών μελών.
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου