Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Το «άριστα» της αντιγραφής του κ. Φίλη! - Αθήνα 25-10-2016

Είναι απόλυτα κατανοητή η ανάγκη του κ. Τσίπρα να βαθμολογήσει τον Υπουργό Παιδείας με «άριστα». Ήταν ανάγκη κομματικής τόνωσης και ιδεολογικής υπόμνησης στο περίκλειστο ακροατήριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ήταν αναγκαία σκοπιμότητα για να θυμίσει στο κομματικό περιβάλλον μια φενακισμένη απεικόνιση του αριστερού προσωπείου του.
     Αλλά είναι και μια πολύ φτηνή προπαγάνδα για να πουληθεί ως προοδευτικό και δημοκρατικό ό,τι είναι βαθιά αντικοινωνικό και σκληρά νεοφιλελεύθερο. Γιατί ο κ. Φίλης ένας αντιγραφέας είναι και μάλιστα φανερός τοις πάσι αντιγραφέας - τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την εργαλειοθήκη του Ο.Ο.Σ.Α. εφαρμόζει πιστά και με απόλυτη προσήλωση.
     Και παίρνει «άριστα» από τον αρχηγό του, όταν τα σχολεία έχουν ελλείψεις από εκπαιδευτικούς αν και έχει περάσει ενάμιση μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όταν διαλύεται η ήδη αδύναμη λειτουργία της Ειδικής Αγωγής. Βαθμολογείται με «άριστα» όταν η Τεχνική Επαγγελματική εκπαίδευση υπολειτουργεί και εκατοντάδες Τομείς των ΕΠΑ.Λ. σ’ όλη τη χώρα καταργήθηκαν με τον πιο κυνικό τρόπο, όταν μειώνονται τα ωράρια λειτουργίας των σχολείων – με το φοβερό ευφυολόγημα της «μη κούρασης των μαθητών» -,γιατί οι αριστεροί κυβερνώντες δεν μπορούν να παραδεχτούν την απλή αλήθεια που προκύπτει από την έλλειψη εκπαιδευτικών, από την παντελή έλλειψη διορισμού εκπαιδευτικών.
     Αλλά στις δημοκρατίες η βαθμολογία, που σχετίζεται με την πραγματικότητα και με τη ροή των εξελίξεων, έχει βαθμολογητή  μόνο την κοινωνία. Και δυστυχώς δεν βλέπει η ηγετική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι σύμπας ο ελληνικός λαός απορρίπτει την πολιτική της και τη άνευ προηγουμένου δημαγωγία της. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της αντιδρά στα μέτρα συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Και  δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας προχωράει στην κατεδαφιστική πολιτική του με αίσθηση αυτισμού. Αποδομεί τον πολιτισμικό και μορφωτικό χαρακτήρα του σχολείου. Καταργεί τα κάθε λογής πολιτιστικά προγράμματα, την αγωγή Υγείας, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και επιχειρεί να μετατρέψει το σχολείο σε πάροχο στενής εργαλειακής γνώσης. Απαξιώνονται οι δημιουργικές πρωτοβουλίες χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών σ’ όλη τη χώρα.
     Και από κοντά έρχεται η τεχνητή μετατόπιση μαθητών από τη Γενική Παιδεία προς την Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση και από εκεί στην Κατάρτιση – ακόμα και στη μεταγυμνασιακή! Το Υπουργείο Παιδείας προδιαγράφει μέσα από το πόρισμα Λιάκου ένα «εθνικό απολυτήριο» για το Λύκειο, που μόνο εθνικό δεν θα είναι αφού θα αφορά ένα μικρό μέρος των μαθητών. Και ως …φυσική συνέπεια οι περισσότεροι μαθητές θα παίρνουν το «πιστοποιητικό φοίτησης». Να το κάνουν τι; Και εκεί που ο πάλαι ποτέ «Συνασπισμός» και ο προκυβερνητικός ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαλαλούσαν την αριστεροσύνη τους με την απεξάρτηση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τώρα μετατρέπουν το λύκειο σε θεσμό απόλυτης προσαρμογής στο σύστημα αυτό.
     Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει το δίχρονο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, υπονομεύοντας με τον πιο βίαιο τρόπο τη μορφωτική δυναμική και την αυτονομία και των δύο τύπων του λυκείου. Φυσική συνέπεια αυτής της εκτρωματικής σύλληψης της λυκειακής βαθμίδας θα είναι αφενός η συρρίκνωση του αριθμού των λυκείων σ’ όλη τη χώρα (και ιδιαίτερα στην περιφέρεια) και αφετέρου η διαφοροποιημένη εικόνα των λυκείων (λόγω των πολλών επιλεγόμενων μαθημάτων και των σχετικών τμημάτων) ανάλογα με τις περιοχές και την πληθυσμιακή κατανομή του μαθητικού δυναμικού. Αν σ’ αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική προστεθούν και τα προβλήματα υποδομών – που θα προκύψουν από τη δημιουργία του 4ετούς Γυμνασίου και του 2ετούς Λυκείου -, γίνεται φανερό ότι η εκπαίδευση θα συναντήσει νέα προβλήματα αποσάθρωσής της το επόμενο διάστημα. 
     Το «άριστα», που βάζει το ένα στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο άλλο, δεν μπορεί να αντιστρέψει την οδυνηρή πραγματικότητα. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική κοινότητα και η ελληνική κοινωνία να δεχτεί ότι η μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. είναι αριστερή και προοδευτική επειδή έτσι τη διαλαλούν αδιάντροπα οι αντιγραφείς της εργαλειοθήκης του Ο.Ο.Σ.Α.  Άλλωστε το όλο κυβερνητικό έργο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντιστοιχεί πλήρως σ’ αυτό που έλεγε ο Ανιέλι περί «χρήσιμης στο σύστημα αριστεράς»…
Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών

(ΠΕΚ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου